Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA tarafından 'Bilimsel Bakış Açısından Fitoterapi' başlıklı konferans verildi

Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA tarafından 'Bilimsel Bakış Açısından Fitoterapi' başlıklı konferans verildi
  • 13 Nisan, 2018
Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA tarafından 'Bilimsel Bakış Açısından Fitoterapi' başlıklı konferans verildi

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Bilimsel Araştırma Topluluğu, İşletme Fakültesi konferans salonunda Bilimsel Bakış Açısından Fitoterapi konulu bir konferans düzenledi. Yoğun katılımın olduğu etkinliğe ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Leyla Harputlu, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bünyamin Aydın, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülsüm Yıldırım, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi M. Yalçın Günal, konuşmacı Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Yeşilada, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

FİTOTERAPİ ÇAĞDAŞ TIBBIN VAZGEÇİLEMEZİ”

Fitoterapi hakkında bilgiler konuklara bilgiler aktaran Prof. Dr. Erdem Yeşilada,”Fitoterapi, 2014 yılında yayımlanan “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Yönetmeliği” kapsamında resmen Tıp uzmanlık alanları arasına dahil edilmiştir. Fitoterapi basit bir şekilde “Bitkilerde fotosentez sonucu sentezlenen bileşenlerden hastalıkların profilaksisi ve terapisinde yararlanılması şeklinde tanımlanabilir. Hiç şüphesiz, bitkilerin bu zengin içeriğinden yararlanılmasının tarihçesi insanlık tarihi kadar eskidir. Ancak günümüzde gelişen farmakolojik ve kimyasal araştırma yöntemleri sayesinde fitoterapi artık çağdaş tıbbın vazgeçilmez bir parçası haline dönüşmektedir.  Bu sunumda çağdaş bilimsel bulgular doğrultusunda Fitoterapi’nin etkinlik ve güvenilirliği tartışılacaktır” şeklinde konuştu.

 

TEDAVİ DOĞAL VE BİTKİSELDİR

Bitkisel tedavilerin bilimsel temele oturduğunu ifade eden Yeşilada, “Türkiye dünyanın en zengin bitki örtülerinden birine sahip ve dolayısıyla bitkiler, özellikle halk ilacı olarak çok yaygın bir şekilde Anadolu’da binlerce yıldır zaten kullanılıyor.  Son yıllarda popüler olmasının nedeni halkın tecrübelerine dayanarak, geleneksel olarak bunu anadan, babadan öğrendikleriyle uyguladığı tedaviler şimdi bir bilimsel temele oturdu.  Yani daha önce şu rahatsızlığa bu bitki iyi gelir, bu rahatsızlığa bu bitki iyi gelir diye tanımladığı bilimsel adı konmuş oluyor. Ülser tedavisinde, halk ülserin ne olduğunu bilmeyebilir ama midem ağrıyor der.  Dolayısıyla ülser tedavisinde geçmişten öğrendiği bitkileri, ülseri tedavi etmede kullanır. Mesela, sarı kantaron yağı Alanya’da ve bu bölgelerde yaygın olarak bulunur. Bu yağ, ülser veya reflü rahatsızlığında kullanılır. Mide ağrısı için kudret narı kullanılıyor. Bu narın, çok etkisi bilimsel olarak tespit edilmiştir.  Yine romatizma ağrıları veya kemik erimesi için zerdeçalı zencefili formülü etki göstermiştir. Ben migren ağrısı için hiç ağrı kesici ilaç kullanmam, nane yağı kullanırım ve koklarım, baş ağrım geçer” dedi.